Kost og Crohns sygdoms

Hvad er Crohns sygdom?

 Crohns sygdom (morbus Crohn) er en kronisk betændelsessygdom i tarmvæggen.

Symptomerne er forskellige alt efter, hvor i tarmsystemet sygdommen sidder. Sidder den i tyktarmen, kan du få blodige diarréer. Sidder den i tyndtarmen, er de vigtigste symptomer mavesmerter og kvalme. I begge tilfælde mærker du træthed og har eventuelt også blodmangel og underernæring, fordi du mister blod og protein gennem afføringen.

Hvordan forløber sygdommen?

 Sygdommen er livsvarig, men du kan forvente at leve lige så længe som alle andre. De fleste, der får Crohns sygdom, får sygdommen i lettere grad, og de kan leve et normalt liv. Sygdommen rammer som regel yngre mennesker i alderen 20-30 år, og den er lidt hyppigere hos kvinder end mænd. Årsagen til Crohns sygdom kendes ikke men mere og mere tyder på at miljø og spisevaner har betydning. 

Ernæring eller kostråd ved Crohns sygdom, 

Crohns sygdom medfører ikke særlige diæter, men der kan være fødevarer, du reagerer på. Noget tyder på, at fed mad og kød fra firbenede dyr (rødt kød) kan have negativ indflydelse på udvikling af sygdommen og at grøntsager, fisk og frugt gavner. Mange patienter med Crohns sygdom kan i løbet af sygdommen udpege fødevarer, som enten bedrer eller forværrer deres tarmfunktion eller velbefindende. En del reagerer på mælkens sukker og har det bedre med laktosefri mælkeprodukter. Alle patienter med Crohns sygdom bør spise en sund, varieret kost med et moderat lavt indhold af fedt. Ved opblussen af sygdommen kan der komme smerter, ubehag og kvalme. Det kan ødelægge appetitten og eventuelt medføre vægttab. Hvis tarmen på grund af betændelse eller arvæv har en forsnævring, kan det være nødvendigt, at du undgår grove fødevarer, fx rugbrød med hele kerner, frugt med skræl og trevlede grøntsager, som kan sætte sig fast i tarmen og blokere den. En del med crohns sygdom har irritabel tyktarm med luft og oppustethed. Ved at reducere de luftudviklende fødevarer kan nogle af symptomerne måske mindskes.

Forskning om ernæring ved Crohns Sygdom

Der er spændende forskning rundt omkring i verden, der tyder på at udelukker man kød fra okse, kalv, gris, emulgatorer, tilsætningsstoffer samt en række andre fødevarer kan man opnå lindring i sygdommen. En af diæterne som er en udleukkelsesdiæt er udviklet i Israel.

FODMAP diæten kan lindre luft og uro men ikke fjerne sygdommen.

Protein

Behovet for protein kan være øget i perioder med aktivitet i sygdommen. Indtaget af protein bør normalt være min. 1 g protein pr. kilo legemsvægt pr. dag. Ved opblussen/aktiv sygdom eller i forbindelse med en eventuel operation er behovet for protein øget til 1,2-1,5 g pr. kilo legemsvægt pr. dag.

Fedt  

Undersøgelser tyder på, at fødevarer med et højt indhold af fedt, særlig animalsk fedt (smør, fede mælkeprodukter, kød) hos nogle øger risikoen for udvikling af sygdommen. Umættet fedt, særlig fra fede fisk, øger ikke risikoen. 

Særlige FØDEVARER

I perioder kan man have behov for at undgå særlige fødevarer.  Mælk: Op mod en tredjedel af patienter med Crohns sygdom, og særligt ved opblussen af sygdommen tåler ikke laktose, fordi de i tarmslimhinden mangler det enzym (laktase), der spalter mælkesukker (laktose). Mælk er en vigtig kilde til protein og kalk.  Noget tyder på, at fed mad og kød fra firbenede dyr (rødt kød) kan have negativ indflydelse på udvikling af sygdommen. 

Rugbrød, havregryn, groft hvedebrød, fuldkornspasta, brune ris, frugt og grøntsager har et højt indhold af fibre, vitaminer og mineraler og giver god mæthed. Ved diarre og evt. forsnævring i tarmen kan disse madvarer give mere uro i form af luft og evt. mavesmerter. Særligt løg, hvidløg, kål og tørrede bønner/ærter kan give øget udvikling af luft i tarmen. Fødevarer med et højt indhold af sukker som slik, kager, sodavand og saft har et lavt indhold af protein, vitaminer og mineraler. Man anbefaler derfor en beskeden indtagelse af fødevarer med et højt indhold af sukker. 

Patientforeningen for colitis ulcerosa og Crohns sygdom udgiver information - Colitis-Crohn Foreningen, www.ccf.dk